dilluns, 27 de juny del 2011

Els Tècnics i Comandaments i la Reforma de la Negociació Col·lectiva

No ha transcendit la causa del fracas del entre el Sindicats i la Patronal per arribar a un Acord de la Negociació Col·lectiva, però els Tècnics i comandaments han tingut molt que veure.

La CEOE, representant de la patronal va posar sobre la taula varies reivindicacions entre les quals es trobava que els Tècnics i Comandaments, Professionals i Directius quedessin fora dels Convenis Col·lectius. Es a dir que passaríem a ser Personal de Alta Direcció i en conseqüència no tindríem conveni i estaríem fora de la Negociació Col·lectiva.

Tindríem que tenir en compte que el Reial decret Llei 1382/1985, de 1 d'Agost regula la relació laboral de caràcter especial del Personal d'Alta Direcció, i especifica que el Personal de Alta Direcció no està inclòs en ni en Negociació ni en Conveni. Col·lectiu.
El seu article 1, punt dos, estableix que "Es considera personal d'alta direcció a aquells treballadors que exerciten poders inherents a la titularitat jurídica de l'empresa, i relatius als objectius generals de la mateixa, amb autonomia i plena responsabilitat solament limitades pels criteris i instruccions directes emanades de la persona o dels òrgans superiors de govern i administració de l'entitat que respectivament ocupi aquella titularitat."
No obstant això, la intenció de CEOE és incloure en aquesta definició a tot el col·lectiu de Professionals, Tècnics, Directius i Comandaments mitjans, superiors e intermedis, apartant-los de la Negociació Col·lectiva

Es tracta d'una maniobra de CEOE per a:
  1. Retallar la Negociació Col·lectiva, apartant un col·lectiu qualitativament molt important.
  2. Reduir la defensa dels drets dels Directius, Professionals, Tècnics i Comandaments, obligant-los negociar individualment, amb un desavantatge davant l'empresa per la desigualtat de forces.
  3. Equiparar la definició de " Personal d'Alta Direcció" incloent a més treballadors, per a facilitar la divisió dels diferents col·lectius.
A la practica aixo significaria que aquest col·lectiu no tindria conveni , el seu sou seria decidit per la empresa, no tindria  horari i el  podrien acomiadar sense drets i sense previ avis. Serveixi com exemple que la indemnització prevista en l'article 11.1 del RD 1382/1985 es de set (7) dies de treball per any treballat amb un màxim de sis mensualitats i computats des que va iniciar la relació laboral d'alta direcció (o sigui que perdríem els drets anteriors), i la indemnització tributaria IRPF en la seva totalitat. A mes d'això, el mes greu es que la Jurisdicció competent pel els litigis entre empresa i alta direcció seria la Jurisdicció Civil o, en seu cas, la Jurisdicció mercantil en els partits judicials en els que hi hagi.

Aquesta proposta no sol tindria greus conseqüències tan per els col·lectius de Directius, Professionals, Tècnics i Comandaments, si no també per la resta de treballadors ja que ens dividiria. Es per aixo que la UGT es va oposar frontalment a aquesta proposta de la CEOE.

Al principi la CEOE va retirar de la taula de negociació aquesta proposta, però just en la setmana final en la qual es van trencar les negociacions la CEOE va tornar a posar a sobre de la taula aquesta proposta juntament amb d'altres reivindicacions, de les que s'ha parlat molt mes, i aquesta va ser una de les causes per que al final es van trencar las negociacions.

És molt important que TOTS tinguem clar el que ha succeït en aquesta negociació que tan ens afecta com treballadors, per que la batalla no ha acabat i per que altres partits com el PP estan a favor d'aquesta proposta.

Es necessari que tots els Directius, Professionals, Tècnics i Comandaments fem pinya i rebutgem aquesta proposta ja que si s'aprova significaria una pèrdua de drets fonamentals i pas capa la precarietat laboral del nostre col·lectiu.

Els Tècnics i Comandaments diem no a quedar fora de de la negociació Col·lectiva i estem en contra de que s'ens equipari a personal de Alta Direcció.
Volem agrair a la UGT que ens hagi fet costat, i hagi evitat que la patronal es sortís amb la seva.

1 comentari:

  1. Queda claro la tendencia de la nueva patronal desde el primer momento.

    Aprovecha que se lleva la fabricación a otros países en desarrollo donde no disponen de unos derechos sindicales plenos como en Europa para debilitar un colectivo que desea potenciar sin "cometer" los "errores" del pasado.

    ¿Ahora desean hacer unas granjas de ingeniería en España? Donde la mano de obra es muy cualificada pero a precio hora muy reducido respecto los competidores y u otros países de la comunidad europea?,por poner un ejemplo.

    Ya está bien de jugar al gato y al ratón y al despiste con los derechos sindicales!!! y focalicen, señores de la patronal, esos esfuerzos en ser competitivos sin mermar en los derechos de todos/as.

    Qué se pueden extraer productos de muy buena calidad y diseño en España sin necesidad de fabricar en otros países!!!!.

    Comenten un error si desean seguir como aborregados las tendencias y modas de otras multinacionales y marquen un nuevo hilo que parece que no tengan carácter propio.

    Y en cuanto al gobierno, no se puede ni imaginar el dinero que está perdiendo al incentivar la fuga de cerebros.

    Señores que el dinero que se subvenciona en la matricula de cada alumno en la universidad o estudios superiores la pagamos entre todos. Y ese beneficio lo reciben los países que están encantados de adoptarlos para seguir con sus investigaciones de una manera digna.

    Van a pretender a obligar que las patentes de esos descubrimientos sean Españolas y rentabilidad la inversión ?¿

    Hay mucho trabajo tanto para Sindicatos, Patronal y Gobierno y debemos empezar ya!!!.

    Un saludete,

    Lafu

    ResponElimina