dimarts, 31 d’agost del 2010

La que se'ns ve a sobre

Encara hi han molts companys que no han compres be la reforma laboral aprovada, i altres que encara no son conscients.
Es per això que voldria fer un resum de la situació actual per que siguem conscients del que se'ns ve a sobre:

Algunes empreses ja s'han posat mans a l'obra i han començat a aplicar el text del reial decret que està en vigor des del passat 18 de juny per acomiadar els seus treballadors de manera més barata, o per presentar expedients de regulació d'ocupació (ERO) acord amb la nova normativa, que resulta més favorable als seus interessos. Encara que es preveu que el text definitiu sigui aprovat el proper 9 de setembre, totes les previsions coincideixen que a la tornada de l'estiu s'aplicaran molts més ERO's i acomiadaments.

Les multinacionals United Parcel Service (UPS) i Vaillant Group són els primers exemples del que anticipa la reforma
Amb la nova Reforma Laboral desapareixen moltes de la causes de nul·litat i les empreses voldran que un jutge declari els acomiadaments com improcedents, encara que això l'obligui a pagar 45 dies per any treballat, en lloc dels 20 que estableix l'acomiadament objectiu.


Aquí os faig un resum de l'opinió publica dels principals bufets d'advocats:

  • Segons l'advocada laboralista de Cuatrecasas Maria Eugenia Guzmán, "en general, les empreses prefereixen seguretat jurídica a treure avantatge a la reforma i, per això, estan posposant les seves decisions a setembre, fins a veure la redacció definitiva de la llei "; el cert és que els despatxos d'advocats consultats tramiten ERO's que substitueixin als presentats recentment amb la normativa anterior i, sobretot, estan recorrent més a l' acomiadament objectiu.
  • Per David Díaz de Baker & McKenzie , "la incidència de la reforma laboral per ara és limitada. Però ja s'han retirat alguns ERO que estaven en tramitació per presentar altres amb la nova legislació amb l'esperança que se'ls aprovin en condicions més avantatjoses. En qualsevol cas, on realment estem notant més canvis és en els acomiadaments objectius individuals, que han augmentat més d'un 20% des que es va aprovar la reforma, perquè abans les empreses no s'atrevien a utilitzar-los ". Segons la seva apinió, el procés no ha fet més que començar. "Les companyies utilitzaran molt més aquesta via, i voldran fer valer en els jutjats socials, fins ara més proclius en les seves resolucions als treballadors. Els treballadors també intentaran aconseguir les majors indemnitzacions possibles, més encara en un moment d'atur com l'actual. Amb el que el volum de plets creixerà. La conseqüència claríssima de la reforma serà la judicialització de l'acomiadament ".
  • Eduardo Alemany, responsable del departament laboral de Ernest & Young Advocats, és de la mateixa opinió. "Els ERO s'havien paralitzat abans de la reforma laboral. Al setembre es presentaran molts EROS. Sobretot de petites i mitjanes empreses, per als que passar d'una indemnització de 30 a 20 dies per any suposa un cost important". Per Alemany, la reforma laboral servirà per sensibilitzar els jutges perquè mirin amb bons ulls l'acomiadament objectiu.

La nova reforma laboral aprovada obre tambe la porta a la modificació del temps de treball, la qual cosa comporta que la distribució de la jornada pactada en conveni podrà ser modificada en qualsevol empresa amb acord de la representació legal dels treballadors o per laude arbitral ".


Un altre perill important es el de la desvinculació salarial, la reforma laboral amplia les causes justificatives, permetent aplicar-les quan 'les perspectives econòmiques de l'empresa pugin veure's danyades o els seus beneficis reduïts', cosa que serveix en safata als empresaris la possibilitat d'incomplir el conveni ".

La negociació colectiva també patira una deballada molt important, serveixi com exemple que   durant els set primers mesos del 2010 s'han registrat en el Ministeri de Treball 1775 convenis col.lectius, enfront dels 3.401 del mateix període de l'any anterior.



No estic d'acord amb la reforma laboral per que solament penalitza el mes dèbil, el treballador, i farà augmentar l'atur i la precarietat laboral. 

dimecres, 25 d’agost del 2010

Es estrany veure un article al diari LA RAZON escrit per el company Josep Maria Rañé, i crec que seria bo i didàctic compartir-lo.

¡Qué viajen más!         Josep Maria Rañé           25 Agosto 2010

«El carlismo se cura leyendo y el nacionalismo viajando», decía Pio Baroja: pues, ¡que viajen y lean más!

Si lo hicieran todos esos políticos, jueces y defensores del pueblo en funciones, a los que tanto les cuesta entender la pluralidad de España, habría menos conflictos y debates inútiles.
De vacaciones por Galicia he comprobado, en primera persona, cómo en esa comunidad autónoma, que se autodefine como nación, la lengua gallega es omnipresente.
Se rotulan carreteras, calles, museos en gallego, el habla en gallego entre padres e hijos, vecinos y comercios es habitual y audible, también la radio y la televisión emiten sus programas en esa lengua. Igual que en Catalunya y allí tampoco pasa nada.
Si viajaran, sin vivir encerrados en burbujas autistas, verían que aprender la lengua de esa hermosa tierra es normal, útil y necesario, para poder comunicarse mejor con todas sus gentes, sin obligarles a que tengan que cambiar su lengua, cosa que amablemente hacen si no los entiendes. Y que si además optaran por vivir y trabajar allí, su conocimiento le daría más posibilidades y recursos para progresar. Igual que en Catalunya. Si viajaran más y de forma empática no formularían ni darían apoyo a recursos de inconstitucionalidad alentando problemas, donde no los hay.

Link al article: http://www.larazon.es/noticia/2078-que-viajen-mas

dijous, 5 d’agost del 2010

Estudio. La energía solar es mas barata que la nuclear (EE.UU/California del Norte)

A continuación os incluyo un artículo donde se aporta un estudio realizado por dos investigadores de la Universidad de Duke (estado de Carolina del Norte) donde citan que el coste de generación a través de la fotovoltaica es mas barato que el procedente de una central nuclear. Ver el articulo original http://www.sinergia3.com/?p=2634
Fuente: The energy collective   Estudio: pdf

El Santo Grial de la industria solar (llegar a la paridad de red) está lejos de seguir siendo un sueño lejano.La energía solar ya puede haber llegado a ese punto, al menos en comparación a la energía nuclear, según un nuevo estudio realizado por dos investigadores de la Universidad de Duke.
No es ningún secreto que el costo de producción de células fotovoltaicas ha estado cayendo durante años. Un sistema fotovoltaico hoy cuesta  un 50 % menos que en 1998. Los avances en tecnología e industria combinados con un aumento de la demanda y la producción han hecho que el precio de la energía solar se redujera de manera constante. Al mismo tiempo, los costos estimados para la construcción de nuevas centrales nucleares se han disparado.
El resultado de estas tendencias: “En el último año, las líneas se han cruzado en Carolina del Norte”, dicen los autores del estudio, John Blackburn y Sam Cunningham. “La electricidad procedente de nuevas instalaciones solares es ahora más barata que la electricidad procedente de nuevas centrales nucleares “.
Si el análisis de los datos es correcto, la fijación de precios representan el “cruce histórico”, afirma en el título del estudio.
Hay dos factores que no se destacan en el estudio (caso que refuerza la energía solar aún más):
1) Carolina del Norte no es un estado “rico en producción solar”. Los ahorros encontrados en Carolina del Norte es probable que sean aun mayores en estados con mejores condiciones solares como Arizona, California del Sur, Colorado, Nuevo México, oeste de Texas, Nevada y Utah.
2) Los datos sólo reflejan la electricidad generada a través de la fotovoltaica , sin tener en cuenta lo que probablemente sea el logro más alentador en la tecnología solar: la energía solar concentrada (CSP). La CSP promete la utilidad de producir a escala y poder ser almacenada (pudiendo almacenar energía seis horas después del atardecer).
Los costes se miden generalmente en centavos de dólar por kilovatio-hora – el coste de la electricidad necesaria para iluminar una bombilla de 1.000 vatios de luz (por ejemplo) durante una hora. Cuando el coste de un kilovatio-hora (kWh) de energía solar se redujo a 16 centavos de dólar a principios de este año, ” se cruzaron” la línea de tendencia asociada con la energía nuclear. (Ver tabla abajo)

Los autores señalan que algunos desarrolladores de energía solar a escala comercial ya ofrecen servicio de electricidad a 14 centavos por kWh en Carolina del Norte, un precio que se espera que continúe bajando.
Mientras que el estudio incluye las subvenciones tanto para la energía solar como para la nuclear, se estima que si los subsidios fueran eliminados de la energía solar, el punto de cruce se vería retrasado en un máximo de nueve años.
El informe no sólo es importante porque muestra a la energía solar como una fuente mas barata que la energía nuclear. Los resultados son también importantes porque, a pesar de la incapacidad del Senado para aprobar una ley de energía y clima este año, los contribuyentes soportan una carga incluida en sus facturas (emisión de carbono a la atmósfera) a través de una variedad de cargos ocultos – o externalidades, como los llaman los economistas. Los combustibles fósiles representan actualmente el 70 % de la electricidad generada en los EE.UU cada año ( la nuclear genera el 20 %).
Después de haber caído por debajo de la energía nuclear, la energía solar es hoy una de las fuentes de energía más barata en Estados Unidos.