dimecres, 21 d’abril del 2010

Un fil de seda substituirà el titani i el acer.

Un exemple de innovació i economia sostenible es substitució del titani i el acer de la maquineta d'afaitar per un fil de seda.

La fulla d'afaitar es fabrica amb titani i acer inoxidable. Es calcula que unes 100.000 tones de metalls d'alta qualitat acaben en els abocadors. La quantitat d'acer inoxidable i de titani per fulla s'ha reduït en un 20% des de les primeres versions que es van comercialitzar fa més d'un segle. Últimament, la quantitat total de metalls altament processats com el titani ha tornat a augmentar, atès que la fulla única de les maquinetes ha passat a ser doble o fins i tot triple, o fins a cinc fulles.


Resulta impensable imaginar que una alternativa que utilitzi la seda aconsegueixi superar la capacitat de cinc-cents investigadors que treballen en Gillette. No obstant això, el nou model de negoci seria tan diferent a la resta, que cap dels tres líders del mercat (Gillette, Schick i BIC) estarien a l'altura d'aquest canvi. En lloc de retallar el pèl, els fils de seda lliscarien per la pell tallant la barba, un sistema similar al de les antigues segadores de gespa. El principal avantatge és que la seda mai produeix talls a la pell.

Si les 100.000 tones de metalls processats que acaben en els abocadors se substituïssin per seda, seria necessari plantar més moreres, atès que el subministrament mundial no supera les 100.000 tones. Per a això seria necessari plantar 250.000 hectàrees de moreres. Les labors de plantació, la criatura de les erugues i el treball de processament, generarien aproximadament 1.250.000 llocs de treball, a més de fomentar el cicle de captació de carboni.
Substituir el titani per un material tan suau com la seda té un clar avantatge competitiu que a mes es un exemple d'innovació sostenible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada